recipe and photo from here
Bonjour mes belles,
This weeks recipe is for le gâteau magique and the reason that it is called this is because it is a cake with three components, part cream, part flan and part génoise.
English version follows below....
Comment on fait ?Facile à préparer, la liste des ingrédients se résume à cinq composants de n’importe quel placard de base : beurre, sucre, farine, œufs et lait. Après avoir mélangé au batteur 4 jaunes d’œufs avec 150 g de sucre, on ajoute 125 g de beurre fondu, 115 g de farine, 1 c. à soupe d’eau, 50 cl de lait et les 4 blancs montés en neige en dernier. On obtient une pâte très liquide et très différente : une consistance de type pâte à flan, avec sur le dessus, une mousse à base des blancs en neige. Ensuite, il ne reste qu’à l’enfourner pendant 1h à 150 °C. Et abracadabra, la magie opère… à la sortie du four, trois couches distinctes apparaissent !
Let the magic begin...
Easy to prepare, the ingredients list consists of five components of any basic wardrobe: butter, sugar, flour, eggs and milk.
Ingredients
4 eggs
150 g sugar
125g of melted butter,
115g flour,
1 soup spoon of water
- Make the batter by mixing 4 egg yolks 150 g sugar, then add 125g of melted butter, 115g flour, 1 soup spoon of water and the egg whites beaten stiff last of all.
- A very different and very liquid paste is obtained: a dough-like consistency to the bottom with the top, a foam based on egg whites.
- Place in a round cake tin.
- Bake for 1 hour at 150 ° C. And abracadabra, magic happens ... out of the oven, three distinct layers appear!
For a variation add cocoa powder or berries, anything that takes your fancy......
Wishing you all a magique vendredi, Leeann x